Jämföra lån – mot egna banken

När du ska teckna ett blancolån är det tre viktiga punkter du bör följa:

Jämför mot egna banken

Jämför mot egna banken

Det allra viktigaste, för att få bra ränta, är att jämföra flera olika banker. Detta sker enklast via en låneförmedlare. Det är däremot inte säkert att den låneförmedlare som du använder dig av även jämför den bank där du har lönekonto, sparande m.m.

Allt för många nöjer sig med att jämföra via låneförmedlare och tecknar sedan blancolånet hos den bank som erbjuder bäst villkor. Men bara genom att lägga ner lite mer tid kan man i vissa fall få betydligt bättre ränta.

Fyll i en låneansökan till din bank, eller kontakta din bankman, för att få veta exakt vilken ränta de kan erbjuda. Ställ detta sedan mot bästa alternativet som gavs via låneförmedlaren. Orsaken till att detta är så viktigt är att denna bank har information om dig som andra banker inte har.

Pluskund och god betalningsförmåga

De flesta banker har förmånsprogram för kunder som är extra lojala. Det kan exempelvis kallas att kunden är PLUS-kund eller förmånskund. Vad som krävs för att bli det varierar men innebär ofta att man har lönekonto, ett sparande och kanske bolån hos banken. Genom att vara kund med många tjänster från banken kan rabatt ges på ytterligare tjänster.

Dessutom har banken en tydligare överblick över din ekonomi gällande sparkapital m.m. På detta sätt kan de, i vissa fall, ge lägre ränta. Hos vissa banker ges exempelvis alltid lägre ränta på både bolån och blancolån om man är förmånskund.

Ta därför för vana att alltid jämföra flera banker där din hembank bör vara en. Skillnaderna i räntenivå är stor och det finns därför alltid en fördel att jämföra innan man bestämmer sig var blancolånet ska tecknas.

Inte alltid bäst ränta

Förmånskund betyder inte alltid bäst ränta

Kom däremot ihåg att du inte alltid får bäst ränta hos din hembank bara för att du är förmånskund. Det är lätt att tro att det per automatik innebär lägre pris än hos konkurrerande banker men det är inte alls alltid det är så.

Allt för många kontaktar nämligen sin bank när de vill teckna ett blancolån. De tecknar lånet hos banken och tror att de fått en förmånlig ränta och är nöjd med att ha alla banktjänster på ett och samma ställe. Men vad är det värt att ha ”allt på samma ställe”. Är det värt 2000 kr per år, 5000 kr per år…

Jämför blancolån hos många banker – ta sedan ställning till var det är bäst att låna pengar.